Per Olof Finnberg

Norsjö 

Hembygdsförening

Bli medlem i Hembygdsföreningen genom att betala den årliga avgiften på 100 kr.


Skriv ditt namn och adress i OCR-fältet om du betalar till postgiro/bankgiro 5619-3527.


Det går även bra att betala via swish, och då skriver du ditt namn i meddelande-fältet.

Per Olof Finnberg, var den siste av den gamla stammen orgelbyggare i Norsjöbygden. Hans specialité var tillverkning av kammarorglar. Han var född i Finnäs 1853 och kom tidigt i lära hos grannen Pehr Bjuhr. Där fortsatte han sedan med orgeltillverkning på egen hand. 1893 bosatte han sig i Norsjö där han i en egen verkstad byggde orglar jämsides med skötseln av sitt jordbruk. Hur många orglar Finnberg byggt är inte känt men de uppgick till ett stort antal och finns inte bara i Norsjö med omnejd utan på många platser utanför Norsjö kommun.


För sina orglar erhöll Finnberg två första pris vid utställningar i Skellefteå och Umeå. Den orgel, som han ställde ut i Umeå, byggde han när han var 70 år gammal. Per Olof Finnberg avled 1930 i en ålder av 76 år.


Per Olof Finnbergs orgelverkstad i Norsjö var belägen på den nuvarande tomten Norsjö 12:6 (Backgatan 4). Mittemot den nedre ingången till Hotel Inlandia.

Fotot av P O Finnbergs orgelverkstad i Norsjö år 1908.

Längst till höger står P O Finnberg, längst till vänster står Axel Finnberg (medhjälpare) och i mitten Emil Bjuhr (lärling).


Fotot har tillhandahållits av Lotten Finnberg, dotter till Axel Finnberg.

Denna sida använder kakor. Genom att fortsätta godkänner du användningen av kakor.

Acceptera