Victoria Nygren

Konstnärinnan Victoria Nygren föddes i ett varmt, religöst hem i Norrby, några km norr om Norsjö. Mycket tidigt började hon det bildskapande som skulle följa henne genom hela livet. Hon var självlärd och blev en av länets mest originella, naiva konstnärer.


Åren 1905 – 1907 utbildade hon sig till småskolelärarinna i Umeå. Därefter återvände Victoria till sin hembygd för att stanna resten av sitt liv. En sjukdom satte 1935 punkt för hennes lärargärning.


En djup religiositet präglade Victoria Nygrens måleri vilket gjorde henne till en nationellt erkänd naivist. Men hon målade också gärna landskap, porträtt och stilleben.


Inte förrän 1944, vid 59 års ålder, hade hon sin första utställning. Debuten skedde i Umeå och blev en stor framgång. Alla tavlorna såldes och mottagandet av konstkritiker var mycket positivt. Därefter följde flera utställningar runt om i landet.


Delar av interiören från hennes lilla stuga i Norrby är i det närmaste autentiskt återskapad  i en del av Fannygården. Steget över tröskeln tar oss in i en fascinerande skaparvärld fylld av poesi, drömmar och visioner.