Byggnader

BYGGNADER

HÅLLÉNS CAFÉ
Caféet har fått sitt namn efter en mycket känd bygdemålare; Per Olof Hållén. Namnet valdes eftersom en av hans väggmålningar pryder caféet.


Ladugården som används som café behövde en rejäl upprustning. Den västra delen revs och ersattes med en timrad ladugård från Nymyrliden 1977.


När det gått några år så hände det mycket. Höladan blev till toaletter, fus-porten blev kök och själva ”fuse” blev en varmbonad snickarbod med orgelverkstad.


BAGARSTUGA

Bagarstugan byggdes vid ett tillfälle om till sovstuga, bakugnen revs och ersattes av en järnspis. Under många år hyrde Fanny ut stugan till personer i behov av boende. Här bodde bl.a. en sömmerska under Grahn’s tid.


Under vintern 1997-98 byggdes den om till bagarstuga igen. Första provbaket blev den 6 juni 1998 men den officiella invigning var den 25 juli 1998. Bagarstugan används nu flitigt i hembygdsföreningens verksamhet. Ett vanligt år bakas ca 1000 mjukkakor av Norsjö hembygdsförening, och vi vågar nästan lova att allmänhetens bakande uppgår till ungefär samma.  För att boka bagarstugan skickar ni mail till boka@nbhf.se


MAURSELESTUGAN

Maurselestugan är ett annex till Skidlöparmuseet.

Den flyttades från Maursele och iordningsställdes som visningslokal 1992.


Skidentusiaster hittar här skidskytten Ivar Nymans prissamling. Här finns också den s.k. Bodbergsgården, ett mästerligt miniatyrbygge i skala 1:30, som i detalj visar den första bondgården i byn Bodberg. Modellen av Bodbergs nybygge är som sonsonsonen, Edvard Nilsson,  minns gårdarna.

Bodberg anlades 1802, ägare nr.2 var dottern ”Bonde Sara Johansdotter” (1814 – 1886). Äldsta huset byggt 1802 användes länge som bagarstuga, det revs 1962 och finns tyvärr inte med.


Modellen torde placeras på 1860-talet, Bodbergs-Saras storhetstid. Runt väggarna ser vi redskap m.m. av samma modell som användes hos Sara.


SMEDJAN

1998 på hösten flyttar nästa projekt till området, Smedjan. Den var en gåva från en person med sina anor i bygden, Ann Katrin Lidén, bosatt i Luleå. 2002 började smedjan att inredas och här finns bland annat verktyg och smidesredskap och för den som är intresserad går det här lära sig hur man räfflar en gevärspipa.

Hålléns Café

Bagarstugan

Smedja

Maurselestugan